בונים בית חדש? משפצים את הדירה, הלופט, המשרד או כל חלל כזה או אחר? מחפשים פתרון עיצובי מתוחכם ואלגנטי לחלוקת חללים? אם כן, כדאי לכם לשקול התקנה של משרביה מתכת. ריכזנו לכם פה, במאמר קצר, הסבר על המשרביה. במשפט: המשרביה היא שבכה דקורטיבית הכוללת חריצים או פתחי איוורור, ולה יתרונות רבים.
מדובר באלמנט אדריכלי עשוי מתכת בעיצוב מושך עין. אלמנט זה, משמש ליצירת חיץ בין חללים שונים. למשל, מחיצה בין חדרים או הפרדה בין חללי עבודה שונים במשרדים. וכן לכיסוי פתחים, עיטור קירות ואף להסתרת אלמנטים כמו ארונות, מזגנים, דלתות וכיוצא בזה. המשרביה התפתחה בתרבות האסלאמית. מטרתה היא לאפשר חדירת אור ואוויר אל הבית באופן המונע פגיעה בפרטיות. אך כיום משתלבת היטב באדריכלות המודרנית כאמור.
עוצמה עיצובית עם נוכחות ואמירה
בבנייה המסורתית, הותקנה המשרביה על פי רוב בקומה השנייה. זאת, כדי שהנשים תוכלנה לצפות אל הרחוב תוך כדי שמירה על צניעותן. בעידן העכשווי, רבים מהאדריכלים בוחרים להשתמש באלמנט המרהיב הזה וביתרונות שלו. המשרביה עשתה קאמבק, ומשמשת היום לעיטור קירות בבתי כנסת, בתי מלון, מוזיאונים, מוסדות ציבור וכמובן גם בבניה הפרטית.
בשנים האחרונות הוענקה לשבכה הערבית פרשנות עכשווית. כיום, נחשבת אותה משרביה מודרנית לטרנד חזק בתחום עיצוב הפנים, ולא בכדי. משרביה משמשת אמנם, בדיוק כמו בימים עברו, כמחיצה דקורטיבית נאה ומרשימה ליצירת חיץ בין הפנים והחוץ, או בין חללים פנימיים שונים, תוך כדי שמירה על הפרטיות וללא איבוד קשר העין. אך מעבר לכול אלו, יש בה עוצמה עיצובית עם נוכחות ואמירה.
יתרונות החומר
אם בעבר השתמשו בעץ או בחמר ליצירת משרביות וגילפו את החלקים באמצעים ידניים, כיום נעשה שימוש בטכניקת חיתוך בלייזר במתכות כגון אלומיניום ופלדה. כך משרביה מתכת מצליחה גם להיות זולה יותר וגם עמידה לאין ערוך מהשיטות המסורתיות. בנוסף, כך ניתן ליצור אינספור עיצובים שונים כיד הדמיון, כגון פרחים, תחרוֹת, צורות גאומטריות ועיצובים בהתאמה אישית.
מעבר לעלות ולגמישות בחומר, כשיוצרים משרביה מתכת מאלומיניום, החומר הזה לא רק שהוא קל משקל, אלא גם עמיד בפני קורוזיה ופגעי מזג אוויר.
אלמנט אדריכלי (brise-soleil) להסתת קרני השמש ולוויסות טמפרטורה במבנים
משרביה מודרנית משמשת כיום אדריכלים רבים כאלמנט המכונה “brise-soleil” להסתה של השמש ולוויסות הטמפרטורה בתוך המבנים, ובפרט במבנים שמתאפיינים בקירות זכוכית חיצוניים. יתירה מכך, חדירת האור הטבעי מבעד לחריצים יוצרים כמעין משחק מרהיב בין אור וצל, תוך שהצללים וההשתקפויות משתנים בסנכרון דינמי בהתאם לזווית קרני השמש בשעות היום והעונה.